Choď na obsah Choď na menu
 

Minerálny prameň

Liečivá dudinská minerálna voda patrí medzi najvzácnejšie na svete. Jej vysoká mineralizácia a ojedinelá kombinácia oxidu uhličitého a sírovodíka umožňuje liečbu rôznych ochorení súčasne. Na prvom mieste sú to ochorenia pohybového aparátuneurologické ochorenia a ochorenia kardiovaskulárneho aparátu ako aj choroby profesionálneho preťaženia. Liečivé účinky minerálnej vody sa využívajú aj ako prevencia pred týmito ochoreniami.

 

Minerálny prameň - to najvzácnejšie, čo Dudince majú.

Prečo dokáže dudinská voda liečiť tak široké spektrum ochorení? Prítomný oxid uhličitý a sírovodík sa pri prenikaní do tela navzájom podporujú. Oxid uhličitý výrazne zvyšuje prekrvenie kože, čo má vplyv na hemodynamiku a zníženie periférnej cievnej rezistencie. Tým dochádza k poklesu systolického i diastolického krvného tlaku. Dochádza tiež k poklesu srdcovej frekvencie, zlepšeniu ekonomiky práce srdca a zlepšeniu reologických vlastností krvi a krvnej plazmy (t. j. zvýšená flexibilita červených krviniek a zníženie nahromadenia krvných doštičiek).

 

Resorbovaná síra zo sírovodíku a hydrosulfidu obsiahnutých v minerálnej vode, sa zachytáva v spojivovom tkanive tým viac, čím viac je tkanivo poškodené. Okrem toho sírne vody zvyšujú rozšírenie kapilár a arterií. Zvyšujú hladinu vazeoaktívnych látok, pôsobia na periférne sympatikové nervové zakončenia. Znižujú pocit bolestivosti a na hemodynamiku pôsobia podobne ako oxid uhličitý.

 

Práve toto vzájomné synergické pôsobenie oxidu uhličitého a sírovodíka sa využíva pri liečbe pacientov s polymorbiditou (kombinácia ochorení kardiovaskulárneho aparátu s ochoreniami pohybového aparátu a nervovej sústavy). Pri jednom liečebnom pobyte sa práve preto v Kúpele Dudince možno zamerať na liečbu napr. ischemickej choroby srdca, stavu po infarktoch srdcového svalu, vysokého krvného tlaku, ale aj na liečbu degeneratívnych resp. zápalových ochorení pohybového aparátu a neurologických chorôb.

 

 

... v legende

Známa miestna legenda pripisuje jej blahodarné účinky magickej sile víly Dudinky, rozprávkovej bytosti, ktorá touto vodou vrátila život synovi rímskeho vojvodcu a ponechala jej liečivú moc aj pre nasledujúce generácie. Samotní Rimania si počas pobytu na našom území nenechali ujsť príležitosť liečiť si ňou svoje choroby a zranenia z bojov v travertínových prírodných bazénoch, ktoré tu dodnes môžu návštevníci obdivovať ako pamiatku príznačne nazvanú Rímskymi kúpeľmi. S vílou Dudinkou sa dnes môžu návštevníci symbolicky stretnúť na miestnom kúpalisku, pomenovanom po dobrej víle miestneho prameňa.

... v číslach

Odborné analýzy charakterizujú dudinskú vodu ako „silne mineralizovanú, uhličitú, hydrogénuhličitanovo- chloridovú, sodno-vápenatú, so zvýšeným obsahom bóru, fluóru a horčíka, slabo kyslú, vlažnú, hypotonickú“, s prirodzenou teplotou 27,2 °C a celkovou mineralizáciou 5 632 mg/l.

Ojedinelou v celosvetovom meradle ju robí súčasný výskyt takmer 1 335 mg oxidu uhličitého (CO2) a takmer 6 mg sírovodíka (H2S) v jednom litri. Podľa informácií, ktoré sú nám dostupné, sa voda podobného zloženia údajne nachádza už iba v Japonsku a v známych francúzskych kúpeľoch Vichy. Analýza minerálneho prameňa sa vykonáva raz ročne a namerané hodnoty sa môžu v jednotlivých rokoch nepatrne líšiť, čo však nevplýva na kvalitu vody, ani na liečené indikácie, ktorými sú ochorenia:

  • pohybového aparátu
  • srdcovo-cievne
  • nervové
  • z povolania

... v minulosti

V stredoveku sa dudinská voda využívala na liečbu reumatizmu, zápalov očí, kožných ochorení a chorôb tráviacich orgánov – ako sa uvádza v dielach Mateja Bela a profesora von Crantza z 18. storočia. Okolo roku 1890 zavítali do Dudiniec špecialisti z Viedne. Ich úlohou bolo uskutočniť prieskum prameňov, ktoré sú na základe jeho výsledkov od roku 1894 oficiálne uznané ako liečivé, čo predstavovalo výrazný prelom v šírení povedomia o ich účinkoch. Presvedčil sa o nich aj najvzácnejší hosť– obľúbená cisárovná Alžbeta, známejšia ako Sisi.

V tom období sa podzemný poklad Dudiniec využíval prevažne na pitné kúry – vo fľašiach sa začiatkom 20. storočia dokonca exportoval do Ameriky a Egypta. V rovnakom čase vznikol reklamný slogan „Dudinská liečivá voda, kráľovná minerálnych stolových vôd“ a do prevádzky boli uvedené aj prvé minerálne bazény – jeden dal postaviť vlastník prameňov Hugo Oberndorff pre svoju rodinu, druhý Filip Gutmann, po ktorom vzal bazén a pramene do prenájmu Kálmán Brázzay z Budapešti.