Choď na obsah Choď na menu
 

Mesto DUDINCE

  
Prvá písomná zmienka o Dudinciach (Dyud) pochádza z roku 1284 (zeman Štefan, kráľovský posol). V listine z roku 1301 sa spomínajú dve od seba oddelené osady: Horné a Dolné Dudince. 
Terajší názov Dudiniec pochádza z roku 1773. V odbornej literatúre sa Dudince ako kúpele prvý raz spomínajú v roku 1777 v balneografii Liečivé pramene Rakúskej monarchie od profesora Johanna von Crantza, kde pomenoval minerálne vody teplými liečivými prameňmi Gyogy. Svoju pozornosť im v diele Historické a zemepisné poznatky o severnom Uhorsku z roku 1742 venoval aj Matej Bel

Liečivá sila dudinskej vody je ale známa od nepamäti. Historické skutočnosti, ale aj vyhĺbeniny a jamy v okolí pôvodných minerálnych vôd, nazývaných „Rímske kúpele“, ktoré počas rímskej expanzie vytesali Rimania do travertínu, svedčia o ich využívaní nielen tu žijúceho človeka. Dudinské minerálne pramene boli súčasťou majetku feudálnych zemepánov. V minulosti boli Dudince obľúbeným výletným miestom kráľa Mateja a navštevovala ich aj Alžbeta - Sissy, manželka cisára Františka Jozefa I. Prvý nekrytý bazén na Merovskom kameni dal postaviť pre seba, svoju rodinu a pozvaných hosti zemepán gróf Hugo Oberndorf roku 1900 a o deväť rokov ďalší, prístupný i pre verejnosť. Po prvej svetovej vojne nájomca Unterberger pristaval ďalší bazénik a šesť kabín s drevenými vaňami. Tak vlastne vznikol základ dudinských kúpeľov. Až do päťdesiatych rokov nezaznamenali Dudince významnejší rozvoj. Po znárodnení kúpeľov a ich začlenení do systému štátnej zdravotnej správy nastalo obdobie intenzívnej prípravy na ich výstavbu a premenu na moderné kúpele. Dnes v tomto poprednom kúpeľnom meste na Slovensku žije okolo 1600 obyvateľov a ročne sa lieči a rekreuje takmer 8000 návštevníkov. Dudince dostali štatút kúpeľného mesta 11.5.1983.

Kúpele Dudince sa nachádzajú v nadmorskej výške 139 m n.m., na úpätí Krupinskej kotliny v okrese Krupina v trojuholníku Bratislava, Banská Bystrica, Budapešť v čistom životnom prostredí bez exhalátov priemyslu. Dobrá poloha a teplá stabilná klíma vytvárajú ideálne podmienky pre príjemný oddych. Podnebím patria medzi oblasti s typickou nížnoteplou klímou, s najväčším počtom slnečných dní v roku v Slovenskej republike a podľa švajčiarskej klasifikácie majú sedatívnu, utišujúcu klímu. Obľúbené sú aj kvôli tejto skutočnosti. Sú ideálnym miestom na rehabilitáciu a relaxáciu. Pekné prírodné prostredie, stála teplá klíma a vynikajúce účinky liečivej vody umocňujú význam Dudiniec pre zdravie človeka.